Afgelopen dinsdag hield CD&V Herentals in hotel de Karmel een info-avond rond toegankelijkheid. Staatssecretaris Courard ging oorspronkelijk de spits afbijten, maar moest helaas afhaken omwille van een belangrijke en dringende vergadering elders. Hij werd vervangen door zijn kabinetschef Johan Vandenbussche. Hij gaf een overzicht van de ambities die de staatssecretaris heeft om o.a. de grondwet aan te passen om zo de rechten van personen met een beperking te vrijwaren. Ook werkt de staatssecretaris een plan uit om de administratieve lasten voor deze mensen te verlichten. Vooral dit laatste werd door veel aanwezigen als een noodzaak ervaren en zal dus een welkome maatregel zijn.

In een tweede deel sprak Mark Van Assche over zijn vzw Tolbo. Deze vzw wil het thema bespreekbaar maken, vooral op lokaal vlak. Hij besprak alle mogelijke toegankelijkheidsproblemen die zich kunnen voordoen. Dat zijn er heel wat meer dan de klassieke drempel die je met een rolstoel moet oversteken. Zo is bijvoorbeeld bepaalde informatie niet voor iedereen toegankelijk of verstaanbaar.

Beide sprekers kregen heel wat vragen voorgeschoteld, voornamelijk over de praktische en administratieve problemen die deze mensen over zich  heen krijgen. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel, willen we de mensen met een beperking evenveel kansen kunnen bieden.

Opmerkelijk detail, op de avond was ook een doventolk aanwezig. De avond was, net als het hotel zelf, dus een toegankelijke avond voor iedereen.